Maar een doktersassistente??

Pas geleden belde ik naar de eerste harthulp van een groot ziekenhuis om de komst van een patiënt te melden. Een jonge, sportieve man met pijn op de borst. Ik kreeg de dienstdoende cardioloog aan de lijn, vertelde hem over de patient. De cardioloog maakte naar mij de opmerking: “..en wat moet ik met deze patiënt gaan doen?” Ik was iets overdonderd en zei dat ik volgens de NHG-standaard eigenlijk een ambulance had moeten sturen. Maar aangezien de patient met eigen vervoer binnen 5 minuten op de eerste hulp kon zijn, had ik -uiteraard in overleg met mijn baas- de patient meteen naar de eerste hulp verwezen. En dat wij het fijn zouden vinden als onze patiënt direct nagekeken zou worden. De kribbige cardioloog antwoordde mij: “nou.. (zucht..), dan zal ik wel even kijken dan…”

De volgende dag begrepen we dat deze patient op de eerste hulp al geklapt werd en daarna acuut aan zijn hart geopereerd is. Inmiddels is hij (enorm geschrokken) weer thuis en maakt hij het naar omstandigheden goed.  

 Op het moment van handelen was ik heel rustig, deed mijn werk volgens de triagewijzer en na evaulatie met mijn arts vonden wij dat ik prima gehandeld had. Waarom merk ik dan nu dat ik zo boos ben?? Door uw opmerkingen Meneer de cardioloog!! 

Was het omdat het bijna het einde van uw dienst was? Of was het de bekende hiërarchie, een doktersassistente die een cardioloog zegt naar een patiënt te moeten kijken? Stel je voor dat je iets van een doktersassistente moet aannemen?? Oké, ik heb geen universitaire studie, mijn opleiding duurde (maar?) 3 jaar. Maar ik kan, Meneer de cardioloog, een prima inschatting maken door mijn triagewijzer te volgen in combinatie met mijn pluis-niet pluis gevoel… En dat laatste heeft mij in de afgelopen 19 jaar als doktersassistente nog nooit in de steek gelaten.

Nee, ik hoef geen bloemetje voor wat ik heb gedaan, ik doe mijn werk en ben heel blij dat onze patient het goed maakt. Maar het had Meneer de cardioloog gesierd om de praktijk de volgende dag even te bellen en te zeggen dat ik het goed had ingeschat! 

2 gedachten over “Maar een doktersassistente??”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + 17 =